dimarts, 30 de setembre del 2014

Les Tertúlies Literàries commemoren deu anys

Màrius Serra entusiasma amb el joc entre realitat i ficció
Una exposició amb gran part dels cent llibres treballats emmarca la celebració.
Les Tertúlies Literàries obren la temporada 2014-2015 amb una celebració: els deu anys del naixement d’un tímid projecte que ha anat creixent i consolidant-se, i avui dia compta amb tres grups i ha enriquit les activitats vinculades a la lectura.
L’acte fou presidit per l’Alcalde i Regidor de Cultura, Sr. Andreu González, qui va valorar la importància de les Tertúlies Literàries per a millorar la qualitat comunicativa i les relacions socials, i per activar unes actituds ciutadanes dignes. També va manifestar el recolzament de la Regidoria a aquest projecte.
Seguidament, la directora de la Biblioteca, Míriam Iglesias, va donar la benvinguda  i va remarcar que, amb l’exposició que s’havia muntat, es volia evidenciar el suport que tot l’equip de bibliotecaris donava a les tertúlies i que es tenia disposada tota la infraestructura necessària per cobrir la nova temporada.
Lola Tresserras, la conductora de les tertúlies, va esmentar la relació d’activitats que consoliden un projecte que va més enllà de la lectura d’un llibre mensual: trobades amb escriptors, rutes literàries, sortides al teatre,  literatura i cinema, dossiers informatius... Va precisar que la literatura i les Tertúlies Literàries no ens solucionaran la vida, però ens donaran recursos per gestionar-la. Per les seves característiques, les tertúlies s’ofereixen com una excel·lent ajuda per a aquests temps difícils que vivim.
Jordi Pousa, responsable d’Anem al teatre, va presentar la temporada teatral, que s’obrirà amb El somni d’una nit d’estiu de Shakespeare, i va donar indicacions per l’adquisició de les entrades. Imma Barriendos va ser l’encarregada de mostrar les possibilitats de  la gran novetat d’aquest curs: el blog. Amb aquest mitjà, la informació sobre escriptors i llibres augmenta considerablement i el fet de compartir surt de l’àmbit de la sessió mensual.
“No hi ha llibertat sense cultura” va començar dient Màrius Serra. Aquest extraordinari comunicador va parlar de l’origen de Plans de futur, la novel·la amb la que va guanyar el Premi Sant Jordi 2012 i que recrea l’entorn familiar del matemàtic Ferran Sunyer, tetraplègic i autodidacta, que va assolir projecció internacional. Serra va senyalar que la dificultat més gran  va ser decidir la veu narrativa i la va trobar en les cosines d’aquest home tan extraordinàriament dotat per l’abstracció i amb tantes dificultats per la vida diària. Aquestes noies boniques i cultes que li dediquen la vida són les autèntiques protagonistes.
Dins del seu estil, l’enigmista Màrius Serra va fer jugar el públic. Va  seleccionar tres moments de l’obra, els va contextualitzar i va organitzar una “consulta” en la que els assistents havien de decidir si el que s’explicava pertanyia a la biografia dels protagonistes o era fruit de la invenció del novel·lista.  Les equivocacions dels participants van servir per mostrar els incerts límits entre realitat i ficció. Màrius Serra, en contra de l’opinió de Josep Pla que deia que “una persona que a partir del 35 anys continua llegint novel·les és un ésser primari”, va defensar la necessitat de la ficció, per evadir-nos però també com exercici d’empatia, per il·luminar les nostres zones fosques i per descobrir allò que ni ens havíem plantejat.
La sala Polivalent en ple aplaudia entusiasmada un Màrius Serra brillant i extraordinari comunicador. 

Documental emès per TV3 el 25/04/2013:
Ferran Sunyer i Balaguer. Història d'un exili interior

1 comentari: