diumenge, 18 de desembre del 2016

Trobada amb Anna Aguiló, directora de la Fundació Josep Pla de Palafrugell

El dia 24 de novembre, a les 19 h., a la Biblioteca de L'Ametlla del Vallès, va tenir lloc la trobada amb l'Anna Aguiló, directora de la Fundació Josep Pla de Palafrugell.

Per començar, l'Anna ens facilita unes adreces de pàgines web interessants, tot recomanant-nos la seva visita:
Pregunta als assistents si han llegit alguna obra de Josep Pla i què n'opinen. La majoria hem llegit El quadern gris, que ha estat el llibre de la tertúlia de novembre. Hi ha molta participació, amb opinions diverses tant de l'obra com de l'autor.

Per centrar la trobada, l'Anna comenta que és important mirar l'obra, al marge de l'escriptor. I a partir d'aquí ens fa uns apunts sobre la vida de Pla i continua amb la seva xerrada al voltant del llibre El quadern gris.



El quadern gris es publica l'any 1966, quan comença l'edició de l'obra completa. Però, quan el va escriure? Pla agafa un dietari dels anys 1918-1919, amb notes reals, i el reescriu, el converteix en un manuscrit definitiu de 800 pàgines. El resultat és un dietari personal de ficció, un artefacte literari a partir d'una cosa real.

El context històric és l'època de la guerra del 1914, l'epidèmia de grip de 1918, l'ambient periodístic i cultural de la Barcelona dels anys 1918-1919.
Li interessa presentar la seva família i l'entorn de Palafrugell, l'Empordà, amics, veïns, vida de poble mariner.

Parla de les seves relacions i dels esdeveniments històrics amb un cert escepticisme.
La intencionalitat de Pla va també més enllà. Amb els seus escrits pretén:
    - rastrejar la Catalunya profunda
    - descriure el menjar (amb tots els sentits)
    - fomentar l'autoestima de la gent senzilla

Josep Pla també és dipositari i observador d'una transició que ha tancat ferides en fals.

Es podria considerar una novel·la, un joc literari amb barreja de gèneres, construït amb aparent facilitat, que amaga una elaboració molt treballada. La lectura flueix ràpida entre descripcions magistrals i sèries d'adjectius que encaixen amb una precisió sorprenent.
L'obra és el resultat d'una feina de taller d'escriptura i reescriptura: retallar i enganxar. 

De tant en tant, s'observa algun anacronisme, alguna informació que Pla no podia tenir els anys 1918-1919, o la referència a lectures i escriptors que va conèixer més tard. Però la intenció de l'autor no és oferir un reflex fidel de la realitat, sinó crear una obra literària

Pla té l'obsessió d'escriure i s'hi dedica totes les hores que pot. El preocupa quina percepció tindrà el públic de la seva obra.

Castellet va fer una tria d'unes 150 pàgines aproximadament.

Més endavant es publicaria un dietari real: La vida lenta. És el recull de tres diaris inèdits de Josep Pla (1956, 1957, 1964).


La trobada va ser molt aclaridora, vam poder aprofundir en el text i la intenció d'El quadern gris. Tot un luxe! Gràcies, Anna!

Imatges de la portada i una pàgina d'El quadern gris extretes de http://www.lletres.net/pla/ 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada